top of page

Cezaevlerinde Ziyaret Koşulları (Açık görüş- Kapalı görüş - Avukat görüşü)

Cezaevindeki tutuklu veya hükümlülerin dışarıdan gelen ziyaretçilerle görüşmelerine dair detayları bu yazıda inceliyoruz.

Mahkum kimlerle açık görüş yapabilir, açık görüşe kimler katılabilir, cezaevlerinde açık görüş ne sıklıkla olur, kapalı görüş nedir, cezaevlerinde kapalı görüşe kimler katılabilir, kapalı görüş ne zaman yapılabilir, avukatlar tutuklu ve hükümlülerle nasıl görüşür sorularına yanıt arayacağız.

 

Açık Görüş

Açık görüş, tutuklu veya hükümlünün ziyaretçi ile fiziken temas kurabildiği ziyaret türüdür. Ancak infaz koruma memurları konuşmaları işitebilecek bir mesafede durarak görüş yapılan alanda hazır bulunur.


Açık Görüş Hakkı Olanlar


Tutuklu veya hükümlü ile açık görüş yapabilecek akrabaları gösteren tablo

Yukarıda tabloda yer almayan akrabaların açık görüş hakkı yoktur. Mahkum açık görüşte ziyaretine gelebilecek akraba olmayan 3 kişinin isim ve adreslerini cezaevi idaresine bildirerek bu kişilerle açık görüş yapabilir. Bildirilen bu isimler, ziyaretçinin ölümü, uzak yere taşınması, doğal afet, tutuklu/hükümlünün nakli veya ziyaretçinin 6 aydan uzun süre ziyarete gelmemesi halleri dışında değiştirilemez.


Açık Görüş Süresi ve Saatleri


Açık görüş, saat 09:00-17:00 arası yapılır. Açık görüş yarım saatten az, 1.5 saatten az olamaz. Çocuk tutuklu ve hükümlüler için ziyaret süresi 1 saatten az 3 saatten uzun olamaz.


Açık görüş, ayın cezaevi idaresince belirlenen haftasında yapılır. Tutuklu veya hükümlü, yakınları ile ayda bir defa açık görüş yapabilir. Ayın kalan haftalarında kapalı görüş yapılabilir.


Bayramlarda Açık Görüş


Milli bayramlarda ve tutuklu/hükümlünün mensubu olduğu dinin bayramlarında açık görüş yapılabilir. Kapalı görüş yapılacak hafta ile bayram çakışırsa açık görüş yapılır.


 

Kapalı Görüş


Kapalı görüş, tutuklu veya hükümlünün ziyaretçi ile fiziki bir engelin arkasından (çoğunlukla cam) görüştüğü fiziksel temasın olmadığı görüş türüdür.


Kapalı Görüş Hakkı Olanlar


2021'de yapılan değişiklikle kapalı görüş-açık görüşe katılabilecek kişiler arasındaki ayrım kaldırılmıştır. Kapalı görüş hakkı olanlar, açık görüş hakkı olanlarla tamamen aynıdır.


Kapalı Görüş Süre ve Saatleri


Kapalı görüş saatleri cezaevi idaresince belirlenir. Yetişkinlerde yarım saatten az 1,5 saatten fazla olamaz. Çocuklarda bu süre 1 saat ila 3 saat arasındadır.


Kapalı görüş, açık görüş yapılan hafta haricinde ayın kalan üç haftasında yapılır. Tutuklu veya hükümlü, ziyaret hakkı olan yakınlarının her biri ile haftada bir kez kapalı görüş usulünde görüşebilir.


 

Avukatların Tutuklu veya Hükümlülerle Görüşmesi


Avukatın Tutuklularla Görüşmesi


Avukat, vekaletname aranmaksızın çalışma saatleri içinde olup olmadığına bakılmaksızın her zaman açık usulde görüşme yapabilir. Tutuklu ile avukatın görüşmesi ceza infaz memurlarınca dinlenemez ancak gözle takip edilebilir. Avukat ile tutuklu arasındaki yazılı evrak alışverişi yapılabilir, bu durumda bu yazışmalar denetime tabi tutulmaz.


Soruşturma evresinde aynı anda en fazla üç avukat bir tutuklu ile görüşebilir. Bir avukat aynı anda birden fazla tutuklu ile görüşemez.



Avukatın Hükümlülerle Görüşmesi


Avukat hükümlülerle çalışma gün ve saatleri içinde açık usulde görüşme yapabilir. Hükümlü avukatı vekaletname ile vekil tayin etmemiş ise avukat ile hükümlü ile en fazla 3 defa görüşülebilir. Vekaletnameye haiz avukatlarda bu yönde bir sınırlama yoktur. Avukat-hükümlü arasındaki görüşme gizlidir, dinlenemez.


Arabulucu ve Uzlaştırmacıların Tutuklu veya Hükümlülerle Görüşmesi


Arabulucu ve uzlaştırmacılar, tutuklu veya hükümlüler rıza gösterdiği takdirde mesai saatleri içerisinde açık usulde görüşebilirler. Ziyaret içeriği görevlilerce dinlenemez.





56 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page