top of page

9.Yargı Paketi(7531 s. Kanun) ile Getirilen Düzenlemeler

 

7531 sayılı torba yasa (9.Yargı Paketi) ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmıştır. Değişiklik yapılan kanunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:


Türk Ceza Kanunu


  • Şikayete bağlı suçlarda genel şikayet süresi 6 aydır. Şikayet süresi zamanaşımını aşmamak koşulu ile fiilin ve failin öğrenilmesine başlar. Yeni düzenleme ile hakaret suçu için istisna yaratılmış ve "her ne olursa olsun" şikayet süresinin fiilin işlendiği tarihten başlayarak 2 yılı geçemeyeceği hükmü getirilmiştir. Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçunda 2 yıllık çerçeve süre uygulanmayacaktır.


  • Hakaret suçu, TCK m.125/1'de düzenlenen basit hali ve kamu görevlisine hakaret hariç olmak üzere ön ödeme kapsamına alınmıştır.


Ceza Muhakemesi Kanunu


  • Hakaret suçunun "mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi" hali uzlaştırma kapsamında iken kapsam dışına alınmıştır.


  • Uzlaştırma sürecinde müşteki ve şüphelinin, uzlaştırmacının uzlaşma davetine karşı cevap süresi 3 günden 7 güne çıkarıldı. Bu sürenin sonunda cevap verilmemiş olması uzlaşma davetinin reddi anlamına geliyor.


  • Tarafların uzlaşması halinde önceki düzenlenmeye göre uzlaşmaya konu suçla ilgili hukuk mahkemesinde tazminat davası açılamıyordu. Anayasa Mahkemesi'nin bu hükmü iptal etmesi üzerine, getirilen yeni düzenlemeye göre uzlaşma anında bilinmeyen veya sonrada ortaya çıkan zararlar dışında tazminat davası açılamayacaktır. Uzlaşmadan önce dava açılmışsa uzlaşmaya varılması feragat etkisi yaratacaktır.


  • Kovuşturma aşamasında uzlaşmaya varılması halinde, müştekiye karşı borcunu taksit ile ödeyecek olan sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı(HAGB) veriliyordu. Yeni düzenlemede artık HAGB verilmeyecek, durma kararı verilecek. Sanık uzlaşma sonucundaki yükümlülüğünü( genellikle belli bir parayı ödeme veya bir eylemi yerine getirme) yerine getirmezse yargılama kaldığı yerden devam edecek.


İcra-İflas Kanunu


  • E-Satış sistemi üzerinden gerçekleştirilen ihalelerde verilen teklifler arasındaki olması gereken asgari fark binde 5 ve herhalde en az 5.000-TL'ye çıkarılmıştır. (Eş ifade ile teklif en az binde beşer artırılabilir, muhammen bedelin binde beşi 5.000-TL'den az ise en az 5.000'er-TL artırılabilir.)


  • E-Satış sistemi üzerinden gerçekleştirilen ihalelerde son 10 dk. içinde yeni teklif verilmesi halinde ihale bir defaya mahsus 10 dk. uzatılıyordu. Yeni düzenlemede, son 10. dk. içinde yeni teklif verilirse ihale 3 dk uzar. 3 dakikalık uzama süresinde yeni bir teklif verilirse, ihale 3 dk. daha uzar. İhale, planlanan sona erme saatinden başlayarak bu şekilde en fazla 1 saat saat uzar. Uzama süresi/süreleri içinde yeni teklif gelmezse ihale son yüksek teklifi verende kalır.


  • İstinaf ve temyiz kanun yoluna başvuruda esas alınan parasal sınırda yeniden değerleme nedeniyle meydana gelen artış, bölge adliye mahkemesinin kaldırma veya Yargıtay'ın bozma kararları üzerine yeniden verilen kararlar hakkında uygulanmaz, ilk karar tarihinde geçerli olan parasal sınırlar esas alınır.


Türk Medeni Kanunu


  • Ana ve çocuğa soybağının reddi davası açma hakkı tanınmıştır. Ana ve çocuk için dava açma süresi, ana için doğumdan itibaren, çocuk için ergin olmadan başlayarak 1 yıldır.


  • Ayırt etme gücüne sahip olmayan küçüklerin nüfus kaydına, birlikte evlât edinmede ana ve baba adı olarak evlât edinen eşlerin adları; tek başına evlât edinmede ise ana veya baba adı olarak evlât edinenin adı yazılır. Evlât edinilen diğer kişiler hakkında, talepleri halinde bu hüküm uygulanır.


Hukuk Muhakemeleri Kanunu


  • İstinaf ve temyiz kanun yoluna başvuruda esas alınan parasal sınırda yeniden değerleme nedeniyle meydana gelen artış, bölge adliye mahkemesinin kaldırma veya Yargıtay'ın bozma kararları üzerine yeniden verilen kararlar hakkında uygulanmaz, ilk karar tarihinde geçerli olan parasal sınırlar esas alınır. (Böylelikle kanun yolu mahkemesinden dönen dosyaların ilk derece veya istinaf aşamasında miktar yönünden kesinleşmesinin önüne geçilmektedir. )


Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu


  • Kanuna eklenen 17/B maddesi ile taşınmazların devri ve sınırlı ayni hak tesisine ilişkin uyuşmazlıklar arabuluculuk kapsamına alınmıştı.


  • Getirilen yeni düzenlemeye göre, taşınmazların devri veya sınırlı ayni hak tesisine dair arabuluculuk anlaşma tutanakları hakkında Sulh Hukuk Mahkemesi'nden icra edilebilirlik şerhi alınması halinde uyuşmazlığın taraflarının her biri Tapu Müdürlüğü'ne başvurarak anlaşma tutanağı doğrultusunda devir ve tescil yapılmasını talep edebilecektir.


  • Arabuluculuk ilk toplantısına mazeretsiz katılmayan taraf lehine yargılama gideri ile vekalet ücretine hükmedilmiyordu. Yapılan değişiklikle ilk toplantıya katılmayan taraf, dava sonunda haklı çıktığı takdirde yargılama gideri ile vekalet ücretinin yarısına hak kazanacaktır.


  • 20 yıl ve üzerine kıdeme sahip hukuk mesleklerine mensup kişiler için Arabuluculuk Sınavı muafiyet getirilmiştir.


İş Mahkemeleri Kanunu


  • HUAK'a paralel olarak arabuluculuk ilk toplantısına mazeretsiz olarak katılmayan taraf lehine vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin yarı oranında tahakkuk edeceği hükmü getirilmiştir.



  • Parasal sınırlar üzerine getirilen bir değişiklik de tek hakim-heyet sınırında dava tarihindeki, ıslah veya talep artırım halinde ıslah/talep artırım tarihindeki parasal sınırın dikkate alınacak olmasıdır. Böylelikle parasal sınırın ilerleyen yıllarda artması nedeniyle dosyaların heyetten tek hakime düşmesinin önüne geçilmiştir.







35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page